Безплатен ден в столичните музеи

Целта – пълноценен достъп на младите хора до културните ценности и духовния живот в столицата

Един ден от седмицата, в който всички музеи и галерии да работят безплатно. Тази възможност беше обсъдена на среща в Министерството на културата.

Тя беше продължение на започнатото този месец обсъждане, което цели осигуряването на пълноценен достъп на младите хора до културните ценности и духовния живот в столицата, пише Дир.бг.

Ден на отворените врати има в галериите и музеите в повечето европейски столици. Ако тази идея се осъществи и в София, това ще даде възможност на деца, ученици и педагози да се докоснат до изкуството и културата.

На срещата присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, образователният министър Тодор Танев, председателят на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова и Янка Такева, която е председател на Синдиката на българските учители.

Идеята да пряк достъп на учениците до изкуството ще бъде подкрепена от министър Рашидов. Той каза, че е готов да изнесе открит урок пред деца в Националната галерия „Квадрат 500” в самото начало на новата учебна 2015-2016 година.

Участниците в срещата се обединиха и около идеята за търсене на нови форми на представяне на изкуството пред учениците. Необходимо е също така в професионалното обучение да има и програми за специална подготовка на специалисти по музейно дело.