Митрополит Йоан освещава храма в селото с 30 националности

Добруджанци

18-07-2015, 10:53

Снимка:

снимка, bg-patriarshia

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва асфалтирането на улици в Балчик и селата

Соколово е едно от най-динамичните селища, вече има над 100 нови къщи и 30 постоянно живеещи британци и руснаци

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети днес новата църква в балчишкото село Соколово, съобщи кметът Минко Попов. Храмът се издига непосредствено до училището, където е била старата църква, разрушена през 60-те години на миналия век. Той е изграден със съдействието на Община Балчик, Агенцията по вероизповедания, местната земеделска кооперация и други дарители.

През 40-те години на миналия век е започнало изграждане на храм, но след Крайовската спогодба, тогавашните жители се изселват в Румъния. Църквата е разрушена през 60-те години, когато в двора започва изграждането на училище, каза кметът на селото Минко Попов.

Църковно настоятелство е създадено през 2008 г., а година по-късно е направена първа копка на новия храм в присъствието на покойния митрополит Кирил.

Соколово е едно от най-бързо развиващите се селища в Добруджа. В него живеят над 1000 души от над 30 националности. Над 30 са семействата англичани и руснаци, които постоянно живеят в селото. Над 100 са новопостроените къщи, посочи кметът.