Депутат се закани да иска оставки, заради Добруджанския земеделски институт

Добруджанци

18-07-2015, 13:52

Снимка:

снимка, agrotv.bg

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекорден брой изпълнители на фолклорния събор "Цветница" в Генерал Тошево

В момента щатът там е намален с 43-ма души

Структурата, която носи най-много приходи като селекционен център за създаване, внедряване и разпространение на български сортове пшеница, тритикале, ечемик, фасул, леща, хибриди слънчоглед се стопява. Броят на щатните служители в Добруджанския земеделски институт спада системо, а съкратените до момента са 43-ма души. За това алармира от трибуната на нородното събрание депутатът Калина Балабанова.

Тя настоя министър Десислава Танева да спре масовите съкращения в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево. Народният представител е категорична, че ако проблемите не се разрешат, лично ще поиска оставката на министъра.

Балабанова и направи забележка на Танева, че земеделското министерство не е превело средства за гориво и резервни части в период на пролетна сеитба. „ДЗИ разполага с нищожните 35 лв. на декар за преки разходи. В същото време ДЗИ е отчел в министерството приходи от продадени земеделски семена за 1 200 000 лв. и над 700 000 лв. към фонд „Земеделие“, посочи Балабанова. Тя подчерта, че съкращаването на щата на ДЗИ от специалисти и ненаврeменното финансиране на дейността на института ще даде възможността на външни фирми да се установят трайно на българския пазар за посадъчен материал, което ще нанесе вреди както на земеделския производител, така и на държавата.