Лондон предложи на Гърция територии в замяна на обединение

Свят

18-07-2015, 15:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои митове за Гърция са верни?

Осемметрова вълна залива гръцките острови

Това ще стане, ако бъде постигната мирна сделка, поясни Хамънд

Великобритания е готова да предложи на обединен Кипър големи части от територията на своите бази на острова, ако бъде постигната мирна сделка.

Това заяви външният министър на страната Филип Хамънд след среща със своя кипърски колега Йоанис Касулидис в Никозия.

"Заявихме ясно, че в контекста на споразумението Великобритания е готова да предостави значителна част от територията с бази на острова на Република Кипър", каза Хамънд, цитиран от турския в. "Хюриет" и „24 часа”.

Великобритания притежава две стратегически важни бази на острова, чиято територия е суверенна от независимостта му през 60-те години насам. От една от тези бази – Акротири, Лондон осъществи и някои от мисиите си срещу групировката "Ислямска държава" през 2014 г.

"Това предложение остава в сила и ние се надяваме, че ще донесе икономически ползи от постигането на споразумение и ще помогне за стимулирането на икономическия растеж на Кипър в бъдеще", добави още той.

Като част от мирната сделка между двете части на острова от 2004 г. Лондон предложи близо 50% от своята територия с бази, които не се използват с военни цели, но кипърските гърци отхвърлиха предложението за решаване на конфликта на референдум.

От Лондон потвърдиха, че предложението все още е в сила, ако бъде постигнато споразумение сега.

В четвъртък на официално посещение в Никозия пристигна и председателят на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че сега е най-подходящият момент за постигане на мирна сделка между двете страни на острова.

"ЕС следи този процес всеки ден и ако се реализира, парите ще бъдат тук. Не ви обещавам средства, просто ви описвам бъдещето на тази голяма държава", каза председателят в обръщение пред кипърския парламент.

Лидерите на двете части на острова - на турската Мустафа Акънджъ и на гръцката Никос Анастасиядис, подновиха мирните преговори помежду си, като според Юнкер това е ключов момент в историята на Кипър.

"Това са единствените мъже, които са способни да направят сега това, което трябваше да бъде сторено в миналото. Не вярвайте на това, че тези, които идват след нашето поколение ще са способни на това", допълни още той.