В името на вишната!

Арабаджиев махнал емблематичното дърво пред „Кемпински”, за да го спаси

Премахването на емблематичната японска вишна от пространството пред входа на бившия хотел „Кемпински” (настоящ „Маринела”) е било с цел 30-годишното дърво да бъде спасено по време на ремонт. Това заявиха в официална позиция собствениците на имота и наемателите на кафе-сладкарницата към него.

Припомняме, акт за 50 000 лв. бе съставен на собственика на „Маринела” Ветко Арабаджиев заради неразрешеното премахване на японски вишни в рамките на имота му и замяната им с палми. Властите се задействаха след сигнал на граждани. След проверка стана ясно, че става въпрос не за изкореняване, а за местене.

„Юли месец на 40 градуса никой няма как да разреши местенето на дърво. Това е убийство на това дърво”, коментира пред bTV районният кмет Любомир Дреков.

Местенето на японските вишни предизвика истинска лавина от гневни реакции в социалните мрежи.

В официалната позиция на собствениците и наемателя става въпрос само за едно дърво. От нея се разбира още, че местенето на дърветата е било предприето от „специалисти агрономи”, а по време на преустройството на сладкарницата е трябвало да се предприемат „всички законови мерки за защита и рекултивиране на растителността пред заведението”.

„Според специалистите, положените грижи и присаждането на дървото в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела са били навременни и адекватни, като дървото ще продължи да краси кв. Лозенец и да радва столичани”, подчертават авторите на писмото до медиите.

Те не пропускат да подчертаят, че целта им е „да се създаде място – красиво и приятно за децата и семействата на кв. “Лозенец” и на софиянци, в хармония с традициите на тази значима за столичани сграда”.