Гърция загуби най-малко 3 млрд. евро

Причината – затварянето на банките

Загубите от 3-седмичното затваряне на банките и контрола върху капиталите в Гърция се оценяват на около 3 млрд. евро, като се изключат загубите за туристическия сектор, пише гръцкият в. „Катимерини".

Дори ако кредитната система постепенно се нормализира през следващата седмица, на пазара ще му отнеме много време, за да се възстанови от щетите, нанесени през последните 20 дни, като се има предвид, че икономиката вече е отслабена.

Само продажбата на дребно в страната е понесла загуби в размер на 600 млн. евро. Износът също е пострадал, като според асоциацията на износителите загубите се изчисляват на 240 млн. евро.

Гръцката търговско-промишлена камара съобщава за 4 500 контейнера със суровини и готова продукция, които са блокирани на различни граници. Множество икономически трансакции на стойност близо 6 млрд. евро също са замразени в момента, тъй като трябва да се осъществят чрез чекове и фактури.

Припомняме, затварянето на банките влезе в сила на 29 юни, след като правителството на Гърция отхвърли исканията на своите международни кредитори и призова за свикването на референдум по въпроса.

Ограниченията на банките не засегнаха чуждестранните картодържатели, но кризата се отрази на новите записвания за почивки в страната, точно в разгара на туристическия сезон.

Заради затварянето на банките властите в Атина предоставиха на жителите и посетителите на града безплатен достъп до обществения транспорт на столицата, което ще струва на държавния бюджет 10 млн. евро.

В четвъртък Европейската централна банка увеличи тавана на спешното финансиране за гръцките банки до 90 млрд. евро. В същото време финансовите министри от еврозоната се договориха да осигурят мостово финансиране за Гърция в размер на над 7 млрд. евро.

В отговор от правителството съобщиха, че могат да отворят банките в понеделник, въпреки че ще продължи да съществува лимитът от 60 евро на ден за тегления в брой.

Междувременно стана ясно, че банките ще отворят врати в понеделник, три седмици след първоначалното им затваряне.

Това се казва в правителствен указ, според който обаче капиталовите контроли остават в сила, съобщава АФП, цитирана от "24 часа".