Вдигнаха паметник, май на членове на руската царска фамилия

Мисия

19-07-2015, 07:00

Снимка:

24 часа

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Имало доказателства, че в село Гъбарево живяла Анастасия - дъщерята на Николай II

Скромен паметник, дело на казанлъшкия художник-каменоделец Иван Узунов, бе открит в центъра на павелбанското село Габарево, съобщи "24 часа". Монументът е израз на благодарността на местните към живялите тук от 1922 г. странни белоемигранти Елеонора Крюгер /1901-1953/ и д-р Петър Алексиев /1884-1964/. Жената обучавала селските деца на френски език и рисуване, докторът бил селски участъков лекар. По-интересен обаче бил другият им живот, скрит зад маската на обикновените белоемигранти, каквито имало по онова време хиляди в България.

Според една теория, споделена първо от казанлъшкия писател и лекар Димитър Няголов, който е и председател на инициативния комитет за паметника, има много доказателства, че всъщност Елеонора Крюгер, известна повече като госпожа Нора, е спасената по чудо от разстрела в Екатерининбург през юли 1918 г. дъщеря на последния руски император Николай Втори Анастасия, а докторът, макар и по документи нейн съпруг, всъщност бил нейн слуга. Жената дошла в Габарево с някой си Жорж Жудин, който починал още през 1930 година. Подозират, че той пък бил синът на императора Алексей, за който се знае, бе боледувал от хемофилия.

Официалната позиция на Русия е, че тленните останки на Анастасия и Алексей са идентифицирани, макар и по-късно от останките на другите от императорското семейство, и погребани в Санкт Петербург. Въпреки това в България бяха публикувани 2 книги - на старозагорската журналистка Донка Йотова и на родения в същото село Габарево бивш следовател Благой Емануилов, в които се привеждат доказателства, че княгинята и князът са завършили земния си път анонимно в Габарево.