Обвиниха нашенец за пожар в Атина, той опушвал кошери

Свят

19-07-2015, 08:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пожари горят и на Пелопонес, и на Цикладите

Българинът Т. Д. (58 г.) и гръцкият гражданин А. Г. (67) бяха обвинени вчера за пожара в гора в атинския квартал Кареас, който се разгоря силно в петък, предаде АФП, цитиран от в. "Труд".
Двамата бяха арестувани часове след началото на стихията, като първоначално се съобщаваше за умишлени действия. Срещу тях обаче бе повдигнато обвинение за палеж на гората поради небрежност и палеж, който е можел да предизвика риск за хора и имущество. Тричленен съдебен състав постанови вчера, че двамата трябва да бъдат освободени от ареста, но трябва да се явят на дело, чиято дата засега не е ясна. Според гръцките медии мъжете са пчелари и огънят тръгнал от запален тютюн, с който те опушвали кошери. Силният вятър бързо разпалил стихията.
Тя бе потушена, като в гасенето се включиха и доброволци. Имаше съобщения и че в опожарената зона са намерени газови бутилки.
Пожари горят и на други места в Гърция, включително на полуостров Пелопонес и на Цикладите. МВР съобщи, че ситуацията е под контрол, но рисковете остават. Франция вече изпрати два самолета за гасене и един разузнавателен, а руското министерство на извънредните ситуации предложи също да се включи със самолети.