Мед и вино от лавандула предлагат на феста в Средно градище

Животът

19-07-2015, 11:49

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Средно градище провеждат "Фестивал на лавандулата"

Празненствата започнаха в събота с уникален базар

За втора поредна година в чирпанското село Средно градище се организира Фестивал на лавандулата. В региона има над 12 хиляди декара с това ароматно растение.

Празненствата започнаха в съботния ден с уникален базар, който предлага разнообразни продукти от лавандула. Гостите успяха да опитат чай, мед и вино от лавандула.

"Фестивалът се провежда в два центъра на лавандулата у нас. Следващата седмица продължава в Генерал Тошево", разказа пред вестник "Труд" Нина Гиргинова, председател на организационния комитет. Тя има идея от догодина да заложи на лавандулов туризъм. Вече дори имало заявен интерес от страни в Европа и Близкия Изток. Ще бъде открит и Музей на лавандулата в Средно градище. Гостите ще бъдат изкушавани и с туристически екомаршрут из полите на Средна гора по лавандулова пътека из огромните лилави масиви на селото. Средно градище вече има и свой "патентован" билков чай с название "Lavender Girl" ("Лавандулово момиче"). В него се преплитат ароматите на риган, жълт кантарион и, разбира се, на лавандула.

По данни на организаторите първите лавандулови насажедния са се появили в Чирпанско още в началото на ХХ-ти век, а през последните години площта им бързо нараства. През последните 10 години етерично-маслената култура се отглежда и в Добруджа.

"От 2012 г. с добив на 120 тона лавандулово масло годишно, България е производител щ1 в света. По-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан", обясни Гиргинова.