Над 550 кг от дка ечемик прибраха в Балчик

Парите

19-07-2015, 12:31

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Реколтата през т.г. е добра и с високо качество

С 480 кг среден добив от декар в Добричко приключи жътвата на ечемика. Най-висок добив - над 550 кг от дка отчитат в община Балчик. Тази година реколтата е по-добра и като количество, и като качество, предаде БНР.

Селекционерите от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево гарантират от българските сортове добиви над 600-700 килограма пшеница от декар. На места в Добричко средният добив вече е над 600 килограма от декар, с добро качество, коментира арендаторът Кирил Жендов.

За реален пазар на зърно и цени може да се говори, след като приключи жътвата в Русия и Украйна и в страните от Черноморския басейн.

Колкото до цената и качеството на хляба, Кирил Жендов смята: „Хлебарите се оправдават с пшеницата, обаче те правят хляб само от фуражна пшеница. Ако правят от качествена пшеница хляб, ще ядем хляб, какъвто се яде в Западна Европа. В България всеки хитрува. Всички хитруваме и на края всички сме излъгани.”

Жътвата на пшеница в Добричко продължава. В разгара си е жътвата на пшеницата и в Ямболска област. Средните добиви от декар при всички зърнени култури са по-ниски в сравнение с миналата година.

Средният добив при ечемика в областта е 370 кг. Преди година е бил 50 кг по- висок, сочат данните от Областната служба по "Земеделие".

Приключва прибирането и на маслодайната рапица. При нея средният добив 200 кг на дка и само в отделни стопанства на община "Тунджа" е достигнат 250.

В петте общини на областта в прибирането на реколтата са включени около 200 комбайна. Засега състоянието на слънчогледа и царевицата е много добро и се очакват по- високи добиви от миналата година.