Мигрантите към Европа: През Турция-Гърция-Македония-Сърбия-Унгария

Животът

19-07-2015, 15:25

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според "Ню Йорк таймс" пътят е предпочитан заради затегнатия граничен контрол през BG

Потокът на имигрантите към Европа от Близкия Изток, Афганистан и Африка е променил посоката си през изминалите месеци. Имигрантите сега се опитват да преминат по суша през Западните Балкани. Броят на избралите този маршрут е почти равен на броя на онези, които влизат в Европа през Италия. Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс" в обширен репортаж.

Този нов маршрут на бежанците предизвиква рязко нарастване на антиимигрантските настроения на Балканите и в близките централноевропейски държави, което усилва влиянието на националистическите партии и предизвиква протести в много страни, отбелязва вестникът.

Икономическата криза в Гърция, която е основният входен пункт в Европа за онези, които са се насочили към Балканите, може допълнително да затрудни усилията да се контролира техния приток, като намали политическата воля и сумите, отделяни за охраната на гръцките граници.

Промяната в посоката на имигрантския поток стана очевидна в периода от януари до юни тази година, когато около 79 хиляди бежанци са влезли нелегално в Гърция от Турция, по данни на Франтекс - агенцията на ЕС за наблюдение на границите. Някои са останали в Гърция, но повечето са продължили на север през Македония и Сърбия към Унгария, която е посрещнала 67 хиляди нелегални имигранти.

През същия 6-месечен период по морския път от Либия към Италия, който дълго време беше най-популярният маршрут сред търсещите обежище, са преминали нелегално също около 67 хиляди бежанци.

 През миналата година 170-те хиляди мигранти, които се опитаха да минат Средиземно маршрута до Италия бяха 4 пъти повече от влизащите на континента. Пътят по море е предпочитан през по-топлите месеци, казват гранични служители, поради което е твърде вероятно данните за движението по двата маршрута през лятото да се различават съществено от зимните.

Унгарски официални представители заявиха, че от началото на годината до четвъртък миналата седмица повече от 81 000 имигранти са влезли в страната им. "Ако този темп се запази, ние сме на път да достигнем до 150 хиляди тази година", казва унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Европейските имиграционни власти не могат да обяснят точно защо бежанският поток се е преместил към Балканите. Те предполагат, че може да са повлияли честите съобщения за удавяния и зловещи преходи по море. В същото време някои европейски страни превърнаха пресрещането на лодките от военни съдове в приоритетна политика, а Либия стана още по-опасна заради насилието там, пише „Ню Йорк таймс”.

Според говорителката на Фронтекс Ева Монкюр вероятно бягащите от Сирия са по-склонни да изберат сухоземния маршрут презГърция, тъй като промените в визовото законодателство в Близкия изток са направили още по-трудно да се мине през региона по пътя към Либия, а след това към Италия. Иран, страна, която привлича много афганистански бежанци, също е променил своите визови правила, което прави по-трудно за бежанците да останат там. И България - друга европейска страна, през която мигрантите биха могли давлизат в Европа, също е затегнала граничния си контрол, пише американското издание.

"Чуваме, че ситуацията се е променила в България и Иран, което прави по-трудна миграцията в тези страни. От друга страна всеки знае, че Италия е пълна", казва пред вестника Тимеа Ковач, представител на Хелзинкския комитет за правата на човека в унгарския граничен град Сегед. "Но ние не знаем със сигурност", добавя тя.

Мигранти,интервюирани в последните дни от двете страни на границата между Сърбия и Унгария, казали, че са избрали пътя през Балканите, защото е по-евтин и им е бил препоръчан от трафикантите, на които са платили, за да ги доведат в Европа. Цените, платени от тях, за да стигнат до унгарската граница, варират между  1000 и 4000 долара на човек.

Повечето от тях минаватот Турция в Гърция или през късата сухопътна граница между тях или с лодка. Огромната част от направилите това пък продължават през Македония и Сърбия преди да стигнат унгарската граница - основното препятствие по пътя им към Западна Европа.

Около19 000 имигранти от различни страни влязоха в Унгария през 2013 г., но този брой скочи на повече от 43 000 през 2014 г., заради масова емиграцияот Косово, казва министър Сиярто. Междудържавно споразумение позволява на Унгария да върне косоварите обратно към Сърбия и към средата на февруари техният поток се изпарил. Но той бил заместен и далеч надхвърлен от вълната имигранти от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея, Сомалия и други страни от близкоизточни и африкански зони на война и несигурност.