Погват камионите и автобусите за превоз на нелегални имигранти

Униформените ще следят и за притежание и пренос на дрога, както и за незаконно оръжие

Стартират засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Те ще извършват от днес до 26 юли, съобщават от ГД „Национална полиция".

Операцията е организирана от европейската организация на службите на пътна полиция TISPOL и се провежда във всички държави-членки, уточняват от полицията. Участие взимат и служители на криминална и икономическа полиция, както и представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

Униформените ще следят за превоз на нелегални имигранти и трафик на хора, притежание и пренос на дрога, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия. Друго, за което ще се следи, е превоз на стоки, които са различни от упоменатите в документите за товара. Акцент също ще бъдат обявените за издирване хора и други криминални престъпления, става ясно още от съобщението на пресцентъра на МВР.

Проверките по метода "широкообхватен контрол" ще „дебнат" и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност", както и за наличието на заплатена винетна такса за ползване на републиканските пътища.

От полицията уточняват, че основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване от страна на водачите на време за почивка, превишена скорост, шофиране в пияно или дрогирано състояние, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.