НПО-та искат Закон за дарителството, лобират в парламента

Политика

20-07-2015, 14:20

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те предлагат и Съвет за гражданско общество към МС

Неправителствени организации искат Закон за дарителството. Фондация "Америка за България" представи в парламента сборника "Благодетели и благотворителност в България между възхвалата и отрицанието 1879-1951", като по време на събитието намери съмишленик в лицето на депутата реформатор Гроздан Караджов, който е готов да подкрепи идеите в подобен нормативен акт. Време е българската държава да осъзнае колко много дейности могат да бъдат прехвърлени от държавната машина към гражданското общество, коментира той.

Фонд за граждански инициативи иска неправителственият сектор. Средствата от него да се дават за благотворителни акции. Караджов съветва средствата в този фонд да се разпределят по аналогия с обществените поръчки - на състезателно начало да се подбират благотворителните дейности. Бих искал това да стане системен начин на българската държава, каза Гроздан Караджов.

В закона, както искат НПО-тата, трябвало да има и промяна на регистрация на гражданските организации с цел облекчаване на режима. За сравнение, Караджов обясни, че начинът на регистрация и пререгистрация на стопанските организации е доста по-облекчен. Тази несправедливост, тази неравнопоставеност ще срещне разбиране в българския парламент, обеща реформаторът.

Неправителствените организации искат създаване на Съвет за гражданско общество към МС и там да се поставят важните въпроси към сектора и евентуалното финансиране. Подкрепям създаването на такъв фонд, изтъкна Гроздан Караджов. Този фонд да не се превърне в държавно-обществена структура, предлага депутатът.

Иначе сборникът си поставя амбициозната задача да представи дарителската традиция по възможно най-автентичния начин чрез първоизточниците. Първоначалната идея на изданието е била да се съберат и публикуват книгите, отнасящи се до дарителството и завещанията с акцент върху мотивацията на дарителите.

Събраните документи са разделени в 4 раздела. В дял първи са включени закони и нормативни актове, регулиращи дарителството и благотворителността в периода 1879 до 1952. Поместени са и 3 проектозакона за дарителското дело.

Вторият раздел обединява материали за историята на благотворителното дело.

Третият раздел представя документацията на някои от най-изявените граждански организации.

Последният дял включва нееднородни като жанр материали - статии и дописки в печата, покани за чествания и др. Общото, което ги обединява е, че всички те илюстрират политиката на държавните институции за изграждане на публичния образ на благодетелите, обществените настроения към актовете на дарителство и благотворителност, към хората, които ги извършват.