Христо Иванов брани съдебната реформа

Ако реформата се изпразни от съдържание, това не е в полза на никого, категоричен е правосъдният министър

Моят призив е в политическото разиграване да не забравяме , че ако реформата започне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде в полза на никого. Това заяви правосъдният министър Христро Иванов на работна среща във Висшият съдебен съвет, цитиран от „24 часа”.

Думите му бяха по повод провелата се по-рано днес среща между премиерът Бойко Борисов и лидерът на АБВ Георги Първанов. На нея стана ясно, че според премиера сегашният законопроект за поправки в основния закон не трябва да бъде изтеглян, тъй като това ще забави промените. Борисов възложи да се изготви декларация, която да бъде гласувана в четвъртък.

В тази връзка министър Иванов заяви: "Преди да видя текст, който е изработен за някаква решение , нито мога да коментирам каква би била неговата правна стойност, нито съдържателно какво е значението му политически" и допълни, че фундаменталната промяна е разделянето на Висшия съдебен съвет, но трябва внимателно да се следи това разделяне да е такова , че окончателното решение за кариерата на съдиите да се взима от Съдийската камара. В противен случай няма да се постигне целта заложена в първата точка на първата мярка от стратегията, за която са гласували преговарящите днес политически сили, посочи Иванов.