Гръцкият бизнес се мести унас

Портфейл

21-07-2015, 07:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

60 000 фирми са решили това заради по-ниските данъци

Гръцкият бизнес нахлува ударно в България. Общо 60 000 фирми вече са подали заявления, с които искат централите им да бъдат преместени в страната ни. Това съобщи президентът на Националната конфедерация на гръцката търговия Василис Коркидис, цитиран от Greek Reporter.

В интервю за телевизия SKAI Коркидис обясни, че гръцкото правителство не е успяло да се справи с негативните последици от финансовия контрол. Той допълни, че за това не е помогнало и създаването на комисия за контрол върху капитала.

Анализатори коментираха, че на гръцките компании би им било много по-изгодно да се преместят в България заради ниските данъци.

Междувременно в Гърция се предвижда налозите, които дружествата плащат, да се увеличат с над 26 на сто заради новите заеми, с които страната ще бъде подпомогната. Това увеличение сериозно може да удари по джоба гръцките предприемачи.

Заради това голяма част от бизнеса в южната ни съседка се опасява от масови съкращения. Възможни са и закривания на малки предприятия, допълниха анализатори.

В момента в България са регистрирани около 14 000 гръцки фирми, които работят основно в столицата и в Благоевград.

Парламентарният говорител на управляващата партия "Сириза" Никос Филис отхвърли твърденията на Коркидис, че бизнесът иска да се мести извън граница. Филис дори обвини шефа на конфедерацията, че с изказванията си стимулира бягството на гръцкия капитал.

Филис коментира още, че при захранването на банките с 25 милиарда евро, които ще дойдат от новия заем за Гърция, първо ще бъдат облекчени борчовете на фирмите, които имат финансови затруднения.