ДПС с конкретни предложения към Борисов

Патриотите нямат място във властта, категоричен е Местан

"С Бойко Борисов имаме активен диалог през последната седмица. В Момчилград пихме чай. За мен и кафето, и чаят са чудесни медиатори в един политически диалог. Разговорите ни са по оста власт - опозиция", каза Лютви Местан пред bTV. Вие сте "петото краче в управлението", каза водещият Антон Хекимян. "Няма крачета, когато става въпрос за промени в конституцията. Тогава партийното и лично его трябва да се преодоляват, всеки трябва да направи своите стъпки", отвърна лидерът на ДПС.

"Отивам на срещата с Борисов с едно ново, градивно предложение, което цели реализирането на реформите в конституцията. Това съгласие може да се реализира веднага след местните избори. Не целим отлагане на реформите, напротив. И затова актуалното ни предложение - да се абстрахираме от вносителя на идеята - вместо да губим енергия за декларация, след като има широко политическо съгласие около консенсусните три точки, предлагаме директно внасянето на новия проект преди второ четене. Трябва да се спрем само на консенсусните теми, за повишаване качеството на съдебната система у нас. Ако внесем новия проект днес, едновременно с изтеглянето на сега внесения, то по конституция има изискване за отлежаване и на 21 август или 23, месец след това, парламентът да приеме измененията на извънредно заседание и понеже при този подход вероятността да се постигне съгласие е не от 160, а от 3/4 народни представители. Искаме да избегнем процедурите и промените да се случат преди изборите", обясни Местан.

"Партиите, които бихме подкрепили, системните български партии - ГЕРБ, РБ, БСП, ДПС, АБВ и други партии, които биха се присъединили. Ние имаме категорична позиция против участието на ПФ в управлението на страната. Няма място за популсити. ДПС излиза с идея за ускоряване на реформата, около консенсусните предложения на Борисов и президента. Конституционните реформи не са по силите нито само на РБ, нито само на ДПС, нито дори само на ГЕРБ. Те са продукт на широко конституционно съгласие и всеки трябва да направи отстъпки. Ако подходът ни бъде приет, ние ще гарантираме своя ангажимент с нашите подписи още като вносители на новия проект. Той може да бъде внесен с подписите на 180 народни представители. Ако приемем хипотезата, че вървим по пътя на проекта, който сега е в парламента, има много голяма възможност да бъдат приети още преди изборите. Ако нещата останат като сега, ще отлежава минимум до края на октомври, защото по-рано не може", допълни лидерът на ДПС.

"Има много логика в създаването на две колегии във ВСС - на съдиите и на прокурорите. Има отчетлив превес на магистратите във ВСС, той не само не трябва да бъде отменен, но и да бъде съхранен. Това определено е направено по отношение на съдиите-магистрати в новия проект. По отношение на прокуратурата обаче има равенство", поясни Лютви Местан.