Входът до плажа на Силистар вече е свободен

Парите

21-07-2015, 10:34

Снимка:

снимка, razhodka.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОСВ: Кметът на Царево да освободи достъпа до плажа Силистар

10 бона глоба за фирмата искала по 10 лева на преминаващите към ивицата

Достъпът до плажа на местността Силистар, близо до Резово, вече е свободен, след като туристи и охранители се биха в неделя. Напрежението ескалира заради вдигане на такса "паркинг" двойно – от 5 на 10 лева. Свободният достъп бе възстановен, след като вчера Министерството на околната среда и водите (МОСВ) нареди на кмета на Царево "да си влезе в правомощията и да освободи пътя до плажа Силистар".

Екоминистерството се закани да глоби с 10 000 лв. на ползвателя на имотите – фирма "Зона Х", която е еднолична собственост на търговеца на коли Мартин Бонев Григоров.

Припомняме, че от фирмата „Зона Х“ са искали от преминаващите по ивицата да заплщат такса за да стигнат до плажа. Първоначално 5 лева, а после е била вдигната и на 10 лева. Охранителите на въпросната фирма нападнаха турист в неделя, отказал да им плати.

Освен нарушение на данъчните режими, оказа се, че частникът събира такси незаконно от години и в нарушение на разпоредбите на екоинспекцията.
От РИОСВ - Бургас обаче изтъкнаха, че дейността си „Зона Х“ ЕООД извършва на базата на писмо, издадено от РИОСВ, според което теренът може да се използва от физическо лице. „Проверка на място установи, че в местността фирмата извършва дейност свързана с обособяване на зона за временен престой на автомобили в частни имоти. Нейни служители са представили в Община Царево договор за наем на два поземлени имота, които са на територията на Парк „Странджа“. Дружеството обаче не е заявило в екоинспекцията искане да упражнява дейност на тази територия, казах от инспекцията пред Нова телевизия.
Освен глобата от 10 000 лева, на фирмата сега ще бъде връчена и заповед за спиране на дейността, както и предписание на Община Царево, тъй като пътищата, по които се осигурява достъп до плажа, са общинска собственост.
От Община Царево обещаха да възстановят табелите, указващи свободното преминаване на автомобили.