Плажни чадъри зареждат мобилни телефони във Варна

Животът

21-07-2015, 11:24

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът "Морски слънчогледи" преобрази седем плажни чадъра, като ги превърна в соларни зарядни станции

Централният плаж на Варна може да се похвали с нова придобивка – 7 плажни чадъра, които освен традиционната си функция да предпазват от лятното слънце, от тази седмица изпълняват и нова задача – да предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства. Това съобщават от Грийнпийс България. 

Проектът "Морски слънчогледи" е на неформална група "Кашалот". Той преобрази седемте плажни чадъра, като ги превърна в соларни зарядни станции, където посетителите на плажа безплатно ще могат да зареждат телефони и таблети с енергия директно от слънцето.

Проектът е реализиран с финансиране по програма "Младежки проекти 2015" на Дирекция "Спорт, образование и младежки дейности" към Община Варна. 

В рамките на проекта 7 доброволци от група "Кашалот" и Грийнпийс България преминаха през обучения за провеждане на кампания и работа със системи за възобновяема енергия (основно соларна енергия). В резултат, младежите-доброволци взеха участие в самото модифициране на плажните чадъри и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане, заедно с местната фирма за ВЕИ решения "3К" – технически партньор по проекта.

Всеки от 7-те чадъра е оборудван с гъвкав соларен панел с размери 45 см x 18 см x 1,2 см и има мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода за зарядни устройства. Станциите ще имат капацитет да зареждат мобилни телефони и таблети безплатно.