Развенчаха един от митовете за сомнамбулизма

Те представляват опасност за себе си и за останалите и затова непременно трябва да бъдат събуждани

Учени развенчаха един от най-големите митове за сомнамбулизма, а именно – че ходещите насън не бива да бъдат будени в никакъв случай. „Велт” цитира изследване, което сочи точно обратното.

Според експертите, цитирани от германския вестник, сомнамбулите представляват опасност за себе си и за останалите и затова те непременно трябва да бъдат събуждани, докато ходят насън.

Сомнамбулизмът е смущение на съня, при което индивидът става от леглото и извършва различни действия, докато спи – приготвя храна, отваря прозорци и дори шофира. Здравният портал „Хайлпраксиснет” посочва случай, в който жена е пропътувала 50 километра с автомобила си без да се събуди, пише Нова тв.

Според изследванията 30% от децата на 10-годишна възраст, 15% от учениците и 2% от възрастните организират подобни нощни „излети”.

Според канадския специалист Жак Монплезир децата с един родител-сомнамбул са три пъти по-заплашени да започнат да ходят насън. Ако и майката, и бащата страдат от подобен проблем, тогава рискът е седем пъти по-висок.

Никотинът, кофеинът, алкохолът, тежките храни и стресът също оказват влияние и трябва да се бъдат избягвани. Освен това помещението за сън трябва да бъде затъмнено.