"Инспекция по труда" заверява еднодневните трудови договори от днес

Общество

21-07-2015, 12:19

Снимка:

actualicese.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вече ще работим и на еднодневни трудови договори

Възползвалите се няма да губят право на социални помощи и обезщетения за безработица

От днес дирекциите "Инспекция по труда" в страната започват заверяването на еднодневните трудови договори, предназначени за сезонните земеделски кампании. Договорите са част от борбата със сивия сектор. Безработните, които ще работят по новата схема, но не повече от 90 дни в годината, няма да губят правото на социални помощи и обезщетения за безработица.

Първата стъпка на производителите, желаещи да се сдобият с еднодневни договори, е да посетят офис на НАП или банков клон, да платят авансово осигуровките за пенсия, трудова злополука, професионална болест за всеки договор по 4,44 лева. Следва посещението в местната трудова инспекция, в която е регистриран селскостопански имот. Производителят трябва да предостави заверена регистрационна карта, както и анкетното приложение към нея. Трудовият договор може да се изтегли предварително от интернет страницата на Главната инспекция по труда, но няма проблем да се принтира и на място, пояснява експертът Дина Христова.

"Данните за наетото лице се попълват единствено и само в деня, в който то започва работа. Дори ако става въпрос за лице, което и предния ден е работило по трудов договор за един ден и работодателят е знаел, че ще го наеме и на следващия ден, трябва да се попълни нов договор сутринта", поясни експертът.

Към типовите договори не могат да се прибавят нови клаузи, а при проверка на полето наетото лице трябва да предостави договора на инспектора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен