Супердронове на НАТО ще ни охраняват по въздух (видео)

Global Hawk Block 40 може да остава в небето по-дълго от сегашните образци

Безпилотните летателни апарати отдавна не предизвикват изненада или удивление. Те са факт в армейските арсенали и вече предизвикват промени в организацията на бойните действия. Нещо повече - вече усилено се разработват методи и средства за противодействие.

НАТО е в процес на придобиване на 5 супердрона, производство на САЩ. Договорът бе подписан през май 2012 г., като в него се включиха 15 от общо 28-те членки на алианса, включително и България, пише "24 часа". Експлоатацията им в продължение на 20 години ще струва на данъкоплатците около 4 млрд. долара, като само стойността на един апарат е около 250 млн. долара. Противниците на тази идея изтъкват факта, че със същите пари може да се плати купуването и експлоатацията на 12 изтребителя Eurofighter Typhoon или 8 разузнавателни самолета с голяма далечина на полета.

Съвсем наскоро първият дрон на НАТО слезе от фабричната линия в Сан Диего. Global Hawk Block 40 е част от Програмата на алианса за наземно видеонаблюдение (AGS), която ще осигури постоянен поглед върху големи площи при всякакви климатични условия и от голяма височина.

Global Hawk Block 40 може да остава във въздуха повече от сегашните образци, като управлението му ще бъде контролирано от главния оперативен център в Сигонела на италианския остров Сицилия. За оперирането на машините ще се задействат около 600 души персонал от страните, участнички в проекта. Безпилотните апарати ще охраняват въздушното пространство над България, Чехия, Дания, Естония, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и САЩ.

Global Hawk Block 40 е снабден със система за обмен на данни Link 16, производство на италианската компания Selex ES. Двигателят е Rolls-Royce North American AE 3007H с повишена тяга, а станциите за наземен контрол са изцяло европейска изработка.
Основният сензор на Global Hawk Block 40 е многофункционален радар Northrop Grumman MP-RTIP (AN/ZPY-2), който има няколко режима за търсене на наземни и въздушни цели. Безпилотният самолет може да се намира в непрекъснат полет на височина 15-18 км в продължение на 30 часа, което му позволява да наблюдава площ от над 100 хил. кв. км в денонощие.

Наред със скъпите безпилотни апарати, на пазара отдавна е налице широк избор от по-малки и по-евтини.

В Афганистан и Пакистан САЩ използват дроновете MQ-1 Predator и MQ-9 Reaper. Те обаче се оказаха лесни за засичане, тъй като летят със скорост около 160 км/ч. Ниската им маневреност ги прави лесни мишени дори за ракети, изстреляни от земята.

САЩ и Израел са страните, които най-широко използват дронове за военни цели. Обикновено с тяхна помощ се получават данни за коригиране на артилерийски удари в реално време, а с помощта на монтирано оръжие се унищожават цели.

Напоследък дроновете са предпочитаното оръжие за борба с тероризма на президента Барак Обама. Например той одобри използването на дрон от ЦРУ за ликвидирането на Абу Яхия ал Либи - втория човек в йерархията на "Ал Кайда".

Русия също е разработила свръхвисокочестотно оборудване, способно да обезвреди безпилотни летателни апарати. Новото модерно оръжие "СВЧ-Пушка" е създадено в рамките на форума "Армия 2015", който се проведе при закрити врата. То ще е в състояние да извади от строя апаратурата на самолети, дронове и най-съвременни високоточни оръжия, прехванати в обсег над 10 км.

Вижте подробно какво представлява безпилотният летателен апарат