Три язовира са в предаварийно състояние, но под контрол

Животът

21-07-2015, 15:32

Снимка:

zarata.org

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

С над милион лева подпомагат общините в Старозагорско след наводненията

1 100 000 лева отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на общините в Старозагорско след наводненията миналата година. 625 хиляди лева са за справяне с последиците от тях в Гълъбово. На Община Мъглиж са дадени 316 000 лв., на Раднево - 112 000 лв., а на Николаево - 46 000 лв. За това информира областният управител Георги Ранов. В 11 фургона са настанени семейства от областта, които са останали без покрив след тежките наводнения.

Ранов увери, че състоянието на язовири в областта е нормално. След направените проверки на 43-те водни обекта на собственици и ползватели са съставени 54 протокола с 86 предписания.

Най-сериозни нарушения в стопанисването са констатирани на язовирите Долно Сахране, Априлово и Хайдушко кладенче. Те са в предаварийно състояние и затова са издадени предписания за извеждането им от експлоатация. Към момента от експлоатация е изведен язовир Сухата река.

Комисията, извършваща проверките на водните обекти, е съставила 66 протокола за затлачени от наноси и гъста растителност реки и речни дъна.

Изцяло е възстановена дигата на р. Сазлийка в Гълъбово. Язовир Копринка е пълен на 45% и има достатъчно свободен обем, каза още инж. Ранов.