Пада тайната на осиновяването?

Общество

22-07-2015, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Между 100 и 150 осиновени подават всяка година молби за разкриване на произхода им и в 90% от случаите получават отка

Правосъдното министерство е твърдо решено да премахне тайната на осиновяването, тъй като трябва да се намери баланс между интереса на осиновените, осиновителите и биологичните родители. Това обяви заместничката на Христо Иванов Вергиния Мичева-Русева пред Нова телевизия. По-късно пред форума "Правото да познаваш своя произход - лицата на осиновяването" тя уточни, че експертната група за промени в Семейния кодекс започва работа в последния ден на юли.

Русева напомни, че до 2003 г. у нас не е съществувала никаква възможност да се разкрива тайната на осиновяване. С промяна в Семейния кодекс след това вече се предвижда по съдебен ред осиновителите или навършилите 14 г. осиновени деца да поискат от окръжния съд, постановил осиновяването, да разкрие информация за биологичните родители. Но това става само в изключителни случаи, като в повечето случаи става дума за здравословни причини. "Българският съд постановява решения за разкриване тайната на осиновяването изключително рядко", възмути се зам.-министърът. По думите й сегашният текст не е ефективен и се налага ревизия в законодателството, още повече че Съветът по правата на човека на ООН има препоръка към България за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.

ОТКАЗ

Между 100 и 150 осиновени мъже и жени подават всяка година молби за разкриване на произхода им и в 90% от случаите те получават отказ от съда, показва статистиката на неправителствената организация "Национална мрежа за децата", цитирана от Георги Богданов. Хората, които търсят своите биологични родители или деца, често се натъкват и на проблеми, като подмяна на имена, дата на раждане или ЕГН и дори унищожаване на цялото дело по осиновяване, споделиха от Национален интернет регистър на търсещи се "Къде си?". Това възпрепятства откриването на биологичния родител или дете, дори в случаите, при които съдът определя разкриване на тайната.