Адска жега в столичния градски транспорт

Животът

22-07-2015, 09:36

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спирките не са това, което бяха (галерия)

Ето ги новите автобуси (фоторепортаж)

По едни от най-натоварените линии климатик няма, градусите стигат до 36

Адска жега в автобусите на столичния градския транспорт. За това сигнализираха зрители на Нова. Оказа се, че по едни от най-натоварените линии климатик няма, а жегите са непоносими.

Екип на Нова измери температурата в автобус 204. Оказва се, че при 36 градуса навън, вътре термометърът удря отново на 36 градуса. 

На въпроса защо не са оборудвали автобусната линия с климатик, от фирмата концесионер отговориха, че не били длъжни да го правят. Никъде в договора им с общината не пишело подобно нещо.

204 обаче далеч не е единственият автобус, в който жегата мори пътниците. От обясненията на Центъра за градска мобилност разбираме, че климатици няма в повечето превозни средства в градския транспорт в столицата. Било задължително само отоплението през зимата. А прохладата през лятото – само препоръчителна. 

В момента близо 200 от всички 650 автобуси, тролейбуси и трамваи в София са снабдени с климатик. Четири пъти повече, отколкото са били миналата година. 

"Центърът за градска мобилност съвместно със Столична община вървят по една програма за интегриране на градския транспорт и там е заложена доставката на нови превозни средства, оборудвани с климатици", коментира Ангел Иванов, ръководител на Отдел "Координация, контрол и безопасност на движението". 

А дотогава в повечето автобуси прозорците ще продължават да бъдат широко отворени, а пътниците – готови за екстремни летни градуси.