Вижте промените в Конституцията (снимки)

Внасят утре нов проект за измененията в основния закон

Нов проект на промени в конституцията се очаква да бъде внесен утре в парламента с подкрепата на 180 подписа. Това стана ясно от неформални изказвания на участници в извънредния председателски съвет на НС с премиера Бойко Борисов и вицето му Румяна Бъчварова. Очаква се единствено решението на Реформаторския блок. Проектът вече е подготвен и е бил раздаден от името на ГЕРБ на групите по време на срещата при Цецка Цачева, пише 24 часа.

Внесеният в момента проект няма да бъде изтеглян, а по думите на лидера на ДПС Лютви Местан ще "умре от естествена смърт". Това означава, че в петък въобще няма да има гласуване, а председателката Цачева може да поиска изтегляне на точката от дневния ред на заседанието поради внасянето на нов проект. Управляващите искат да избегнат резила в петък внесените промени в конституцията да не минат през пленарната зала, обясни депутат. А и това ще означава, че нови такива не може да бъдат внасяни през следващите 6 месеца.

Така отпада необходимостта утре парламентът да приема и нарочна декларация.

В новия проект се очаква да бъдат разписани трите точки, по които партиите постигнаха консенсус - засилване ролята на инспектората, пряк избор на магистрати и разделянето на ВСС на две. Спорна тема остава как да се вземат решенията по кадровите въпроси на магистратурата.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че няма да отстъпи от ангажимента си двете колегии сами да се утвърждават, както иска и РБ. ДПС и АБВ явно отстъпват от искането си за силна роля на пленума и се съгласяват двете колегии да си кадруват поотделно.

По настояване на Лютви Местан обаче е постигната договорка след като новият проект мине на първо четене през пленарната зала, всички, които са го подписали да пратят до КС питане за конституционосъобразността на тези текстове.

От РБ единствени все още не са взели окончателно решение. Според запознати, те са против предлаганото разпределение на квотите на магистратите и парламента в двете колегии. Идеята е 8 от съдиите да се избират от гилдията, а 6 от парламента. За прокурорско-следователската колегия квотата ще е 6:5 в полза на гилдията. Последното е основното, срещу което протестират от РБ, защото така се запазвала водещата роля на главния прокурор при вземането на решения. Затова реформаторите настояват квотата да е 6:6.

По-рано през деня обаче Радан Кънев даде знак, че може и да се направят компромиси. "Няма значение дали ще е нов или стар проект, а каква ще е дълбочината на реформата", каза той и обясни, че РБ няма да отстъпи от искането си за дълбока структурна реформа на ВСС.

За внасянето на нов проект пръв заговори още миналата седмица лидерът на ДПС. Днес обаче Лютви Местан помоли ДПС да не бъде обявяван "за флагман, за да се случат нещата". Запознати разкриха, че преди председателския съвет в НС е имало среща на 4 очи между Местан и премиера.

По-късно в кулоарите на парламента премиерът "издаде една тайна" - в последните дни най-много си говорят Радан Кънев и Местан, каза той.

Не искам в петък да претърпя първото си поражение, призна премиерът. Той обаче не искал да оказва натиск и върху раформаторите, за да не го обвинят във вътрешна намеса.

„24 часа” публикува факсимиле от новия проект за промени в конституцията, който бе раздаден на парламентарните групи след извънредния председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

Проектът е раздаден от името на ГЕРБ. В новите промени са разписани консенсусните три точки. Той се очаква да бъде внесен утре със 180 подписа.