Skype е подложен на интензивна спам атака

Получават се съобщения, които съдържат линкове към мошенически сайтове

Спамъри атакуват интензивно потребителите на уеб версията на Skype и все още няма надеждно решение за бързо отстраняване на проблема.  

Първите оплаквания се появиха преди три седмици във форума на популярното VoIP приложение – потребителите получават Skype съобщение от свои приятели, което съдържат кратки линкове към различни сайтове, пише technews.bg.

Някои от връзките, например, водят към интернет магазини за продажба на хапчета за отслабване. Във всички случаи потребителите, получили подобни съобщения, си имат работа с мошеници в интернет.

Нещо по-лошо, от техните акаунти се разпространява активно спам към приятели в Skype, дори когато самите потребители не са в мрежата, а приложението е пуснато на едно от техните устройства.

Проверката за вируси от няколко популярни програми не дава никакъв резултат. Системата се оказва чиста, но същевременно засегнатите акаунти продължават да разпространяват спам.

От техническата поддръжка на Skype препоръчват на потребителите да сменят паролите си за достъп до акаунтите. Но дори и след това действие проблемът остава нерешен. Оказва се, че са необходими 23 часа след смяна на паролата, за да спре спам атаката, което предизвика негативни отзиви.

Освен това някои потребители са започнали да получават по електронната поща съобщения, че паролата им за достъп до Skype е променена, без те самите да са направили това. Съобщенията са придружени и от линк за потвърждаване на промяната на паролата.

Според специалистите, Skype е подложен на атака от типа brute-force (груба сила), която превърта случайни пароли, докато не попадне на вярната за достъп до акаунта. Атаката е насочена към уеб версията на Skype, която Microsoft пусна наскоро.