Изслушват кандидатите за омбудсман

Политика

23-07-2015, 07:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите ще избират следващата седмица дали Мая Манолова, или Константин Пенчев да бъде обществен защитник

Депутатите от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията ще изслушат днес двамата кандидати за омбудсман - сегашният национален обществен защитник, който се бори за втори мандат, Константин Пенчев и депутатът от БСП Мая Манолова, пише Dnevnik.

Номинацията на Манолова беше внесена от колегите й от БСП след като беше издигната отаграждански организации. В последния момент пък Реформаторският блок внесе кандидатурата на Пенчев.

Според процедурата за избор на нов омбудсман въпроси при изслушването могат да задават и граждански организации, защитаващи правата на човека. Сред отправените вече питания са за принудителното изваждане на ромите от незаконни постройки, за приноса им в ефективното преследване от страна на прокуратурата на престъпления, извършени поради расата, народността, етническата принадлежност или религията на жертвата, както и за позицията им за еднополовите бракове.

Мандатът на сегашния омбудсман изтича на 20 октомври, но законът предвижда следващият обществен защитник да бъде избран до 20 август. Тогава обаче парламентът е във ваканция и затова се очаква изборът да е следващата седмица. Той ще е с тайно гласуване и за избран ще се смята този кандидат, който има повече гласове и те са на повече от половината гласували депутати. ГЕРБ ще определи вота, а във вторник председателят на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов каза, че няма да има партийно решение, а всеки депутат ще гласува по съвест. На среща с Манолова те поискаха извинение за аферата "Костинброд", но такова не са получили.