Издирваният ексдепутат Николай Христов се оказа в ареста за убийство

Крими

23-07-2015, 10:53

Снимка:

24 часа

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шеф на научен фонд арестуван за убийство в столицата

Шефът на фонд "Научни изследвания" към МОН прострелял смъртоносно свой приятел

След двучасово издирване държавата намери шефа на своя фонд "Научни изследвания” в ареста, обвинен за убийство след пиянски гуляй. Николай Христов е прострелял смъртоносно свой приятел. 

Въпреки че инцидентът е станал миналия понеделник от просветното министерство до късния следобед вчера не са имали информация за това, че Христов е в ареста. По информация на Дарик колегите му от фонда дори го обявили за национално издирване.

Първата информация по случая се появи още миналата седмица. Тогава стана ясно, че в апартамент на ул. "Цанко Церковски” в столичния квартал "Лозенец” при пиянска свада, смъртоносно е прострелян 55-годишен мъж. От официалните сведения, които МВР предостави, случаят приличаше на битов инцидент, завършил със самоубийство. 

В последствие обаче криминалистите установили, че 55-годишният Красимир Илиев е застрелян от шефа на Фонд "Научни изследвания” Николай Христов, с когото били близки приятели. 

Повече от седмица след убийството колегите на Христов не са знаели, че той е в ареста. Председателят на изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания” Венелин Енчев каза за Дарик, че по-рано вчера дори го е обявил за издирване. Енчев е категоричен, че няма връзка между убийството и фонд "Научни изследвания”.

Пред Софийския градски съд, който миналия петък е заседавал върху мярката за неотклонение на Николай Христов, самият той дал своето обяснение за инцидента. "Не мога да повярвам за това, което се случи. На мен ми е трудно. Станалото е чудовищно. Аз загубих един много близък приятел”, заявил пред съда шефът на научния фонд. 

В негова защита адвокатът му Ина Лулчева казала пред градския съд, че при всички положения случилото се е в резултат на сериозна злоупотреба с алкохол и клиентът й нямал никакъв мотив да посегне на дългогодишния си приятел.

От материалите по случая обаче става ясно, че на 14 юли Христов е бил в компанията освен на Красимир Илиев и на още една жена. Първият изстрел се чул докато последните двама обсъждали менюто за вечерта. Според една от версиите на разследването, шефът на Научния фонд е стрелял със законно притежавания си пистолет по невнимание срещу Красимир. Няма информация между тях да е възникнала кавга. 

Прокурорът по делото категорично изключил възможността да става въпрос за самоубийство, като се позовал на извършени експертизи. 

В крайна сметка самият Николай Христов признал, че е злоупотребил с алкохол и дори обяснил, че това се случвало само в компанията на приятеля му Красимир. 

Шефът на фонда дори помолил съда да го пусне от ареста, за да може да разпише заповед за изключително важна научна сесия, на стойност около 7,5 млн. лв., която била заплашена от провал заради отсъствието му. В крайна сметка обаче миналия петък Софийския градски съд оставил в ареста Николай Христов, където той се намира и до момента.

Николай Христов има зад гърба си солидна политическа кариера - бил е депутат от СДС в три парламента, член на ръководството на Демократическата партия през последните 19 години.