Оживяваме икономически, ръстът на БВП расте

Портфейл

23-07-2015, 12:00

Снимка:

klassa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Твърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

Не наблюдавам тенденция към увеличаването на фирмите в несъстоятелност. Напротив, посоката по-скоро е обратна на твърдението на Агенцията по вписванията за първото полугодие на 2015 г., убеден е Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Все пак, имаме ръст на БВП по-голям от очаквания за първото тримесечие, който е 2%. Ръст има и при експорта, изразяващ се в двуцифрено число, върви нагоре заетостта, спада безработицата. Може да се каже, че сме свидетели на икономическо оживяване, макар и крехко.

Обявеният ръст на фирмите в несъстоятелност не изненадва, защото тези процедури са започнали в предишен период. И, може би, това се дължи на фалита на КТБ, защото редица кредитополучатели на банката вече са обявени в несъстоятелност. Такива фирми са стотици, включително и в индустрията. Въпреки всичко техният брой е непредставителен за бранша, категоричен е Велев.

"В Асоциацията на индустриалния капитал смятаме, че потенциалът за растеж на икономиката е по-голям от днешното му състояние. Европейската икономика също има признаци на стабилизация. В обратна посока действат фактори като кризата в Украйна и санкциите към Русия, както и гръцкият проблем. Но и друг път съм твърдял, че по-скъпият долар подпомага нашия износ към доларови пазари".

Говори се, че около 60 000 гръцки фирми ще се преместят у нас. Това са по-скоро гръцки предприемачи, които разкриват сметки у нас, но това касае по-дълъг период, а не последните дни. При всички случаи ще има в България значителен брой гръцки фирми, които постепенно ще разкрият офисите си у нас. Особено, ако кризата в южната ни съседка се изостри. Вече сме свидетели на вписвания в търговския регистър от страна на гръцки бизнесмени и покупки от тях на недвижими имоти в България, както и регистрация на техни коли в КАТ. Наистина такъв процес е нетипичен за летните месеци в сравнение с други години, поясни Васил Велев.

За бъдещето на ЕС и еврото, на фона на анализи на емблематични финансисти и икономисти напоследък, той заключава, че една от причините за настоящата ситуация е недостатъчната интеграция. Въпреки оплакванията няма как да приключи германската доминация в Европа, докато германската икономика е най-силна и страната внася най-много средства в европейския бюджет, подчерта Велев.

Добре е за България да търси разширяване на възможностите си за експорт е неговото мнение. "Ние сме отворена икономика и разрастването на участието на български предприятия в други, в трети страни, които са в по-динамичен период на растеж, ни е само от полза. Не следва да се затваряме само в рамките на ЕС, особено сега, когато европейската икономика тъпче на едно место, поради недалновидни политически решения", каза Васил Велев.