Георги Братоев: Не съм изненадан, че преминах в Тренто

Искам пак да бъда национал

Българският волейболист Георги Братоев споделил в интервю за Нова телевизия, че не е изненадан от преминаването си в Тренто. Разпределителят подписа договор за един сезон с шампиона на Италия, където ще играе под ръководството на Радостин Стойчев.

Пет години след своя брат близнак Валентин, и Георги ще играе в Тренто. През този сезон той ще бъде единственият българин в състава след напускането на Матей Казийски.

"Това преминаване в Тренто за мен значи много, знам как работи Радостин Стойчев. Как функционира всичко в един отбор, който той ръководи. Затова мисля, че ще има само положителни страни“, сподели Георги Братоев.

До преминаването на Братоев в Тренто се стигна, след като в последните 3 години разпределителят нямаше възможност да си осигури трансфер в силен отбор. През 2012 година той бе избран за най-добрия разпределител на Олимпиадата в Лондон, но впоследствие игра за руските Югра и Нефтяник, както и за украинския Локомотив Харков.

"Като цяло тази награда от Лондон няма чак такова значение, фиктивна е. Поласкан съм, че благодарение на статистиката бях на първо място, но не е нещо изключително ценно. В последните няколко години имах трудности при намирането на отбор, но това не ме изненадва. Не е нещо ново. При играчите – средно ниво става по-трудно. На този етап от моята кариера, се намирам около средата. Ако искате мога да ви кажа, че съм най-добрият, но ще излъжа, това е моето мнение за нещата, които се случиха от 2012 досега, надявам се оттук-нататък да израсна и нещата да вървят във възходяща линия", допълни Георги Братоев.

Разпределителят не бе избран от Пламен Константинов в състава за Световното първенство в Полша през миналата година, а през тази волейболистът пропусна и финалите на втора дивизия в Световната лига.

"Винаги съм амбициран, няма нещо, което да ме накара да забравя националния отбор или да не искам да бъда в него, надявам се да намеря правилния път, за да бъда там. Със сигурност има неща, които трябва да променя. Много хора споменават, че имаме проблем с характерите, но аз смятам, че когато един човек успее да се докосне до нас по правилни начин, аз коментирам мен и брат ми, ние сме се отблагодарявали с най-доброто, което можем. Радостин Стойчев е един от тези хора“, коментира още Георги Братоев.

Сега на преден план е Европейското първенство през октомври, на което България е домакин заедно с Италия.

"Седмо-осмо място е добро място за нас в световната ранглиста е добър показател за България. Този път нямахме шанс, срещайки Франция в Световната лига. Но от 2006 година отборът има няколко медала и влизане във финални четворки, а това, че не можем да го правим всяка година, е абсолютно нормално.“

"Трябва да гледаме реално, защото както са казали хората с трици маймуни не се ловят. Според мен реалният резултат е този. Всяко едно нещо нагоре би било изхвърляне“, коментира още разпределителят.

Ситуацията обаче можеше и да е различна, ако Матей Казийски бе част от националния отбор. Най-добрият български волейболист продължава да е непреклонен в желанието си да не играе за тима докато не настъпят коренни промени на ръководно ниво във федерацията.

"Всички знаем какво може да даде Матей на отбора. Какво е давал досега. Той си има лични причини, които всички ние трябва да уважаваме. Той не е някакъв лигльо, на който просто не му се играе за националния отбор, така че аз уважавам неговите виждания“, завърши Георги Братоев.