Просещи момиченца се самовзривиха на две места в Камерун

Ислямистката групировка "Боко Харам" е вероятният виновник за смъртта на най-малко 13 души

Най-малко 13 души бяха убити в двоен самоубийствен атентат в северния камерунски град Маруа в сряда, предадоха АФП и Ройтерс.

Две просещи момиченца се самовзривили в централния пазар на града и в съседния квартал Хауса, съобщиха местните власти.

Северната част на Камерун редовно е нападана от нигерийските ислямистки бунтовници от групировката "Боко харам" откакто Камерун изпрати хиляди войници да участват в борбата срещу тях в съседна Нигерия.

Жертвите от атаките в сряда, за които се подозира, че са дело на "Боко харам", вече са над 50. 42-ма души загинаха при серия взривове на две автобусни спирки в Гомбе, Североизточна Нигерия. Това се случва, след като президентът на Нигерия предупреди САЩ, че тяхната политика удря по борбата срещу въпросната терористична групировка.

Последните зверства дойдоха, след като Боко Харам пусна нов видеоклип в Twitter, твърдейки, че те не са победени и обеща: "Ние ще идваме, оттам, откъдето вие никога не сте очаквали, по-силни отпреди".

По-рано, на 12 юли, две жени, забулени с традиционната бурка, се взривиха във Фотокол, на границата с Нигерия, убивайки 10 цивилни и един войник от съседен Чад.

Тогава камерунските власти забраниха носенето на бурка в най-северната част на страната.

Властите в съседен Чад въведоха сходна мярка преди месец след двоен самоубийствен атентат в столицата Нджамена, при който загинаха 33 човека.

Боко Харам извършва почти всеки ден нападения в Североизточна Нигерия. Доскоро обаче радикалната ислямистка групировка рядко нанасяше удари в съседни страни. Смята се, че атаките в Нигер, Чад и Камерун са отмъщение за включването на тези държави в регионална коалиция срещу Боко Харам.