Митничарите получиха полицейски правомощия

Граничарите вече ще следят и за престъпления, свързани с приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос

Митничарите ще могат вече да извършват и оперативно-издирвателна дейност. Граничните инспектори ще имат право да разследват престъпления, свързани с приходите в държавния бюджет от акциз и ДДС при внос.

Митничарите могат и да задържат нарушители на митническото законодателство.

Всички права народните представители "отпуснаха" с приемане на второ четене на промените в Закона за митниците.

За реализиране на тези правомощия Агенция „Митници" вече има достъп до информационната система на Министерство на вътрешните работи (МВР), но само за информация, свързана с конкретния предмет на издирването.

„Създадената нова полицейска структура е неподлежаща на контрол", предупреди народният представител от „БСП Лява България" Красимир Янков. Той изтъкна, че промените не показват ясно какво точно ще се случи, никъде не се посочва как ще бъдат обучавани митническите служители и т.н.

Социалистът се противопостави и на друг текст от закона, според който се разрешава комуникацията на митничарите с други хора.

„Това означава вербуване на сътрудници", разтълкува Янков. „Създаваме хаос най-вече в службите за сигурност, като той ще се отрази не само на управлението, не само на събираемостта на приходите, но и на живота на всеки български гражданин", предупреди още „червеният" депутат.

Той се обърна с въпрос и към бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и го попита защо той като силов министър не е поискал такива полицейски правомощия на Агенция „Митници".

„Прав сте, аз това не позволих да се случи", отговори Цветанов. Той обаче обясни, че сега има правителство, което е предприело подобна промяна и той ще я подкрепи.

„Действително сте прав обаче, че това няма да доведе до тази ефективност, която се очаква. Митницата сега няма необходимия капацитет за това", се съгласи с критиките председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„Г-н Цветанов, това е бремето на коалицията, която сътворихте", върна отговор Красимир Янков.

Очаквано разглеждането на промените в Закона за митниците върнаха спомените на народните избраници към разговора „Ало, Ваньо".

„Одобрявате ли телефонните разговори, които започват с „Ало, Ваньо"? Защото този Ваньо пак си е на мястото, а премиерът се казва пак Бойко Борисов", попита още Янков.

Освен повече права обаче митничарите получиха и нови задължения. Вече те ще трябва да обявяват публично и имотното си състояние всяка година.

Граничните служители ще минат и през тест за психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност.

С приетите промени в Закона за митниците депутатите разрешиха на Агенция „Митници" да може да се разпорежда със стоките, които е конфискувала. До сега тези стоки се предаваха на Националната агенция по приходите (НАП), а тя от своя страна ги пускаше на търг.