30 хил. лева за ин витро процедури ще ощастливят още 37 двойки

Животът

23-07-2015, 15:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Така общата сума за тази година нарасна на близо 73 хиляди

Община Стара Загора отпусна допълнително над 30 хиляди лева за ин витро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. Така общата сума нарасна на 72 600 лева, след като в началото на годината местният парламент гласува 40 хиляди лева, съобщи д-р Даниел Вълчев, председател на комисията, отговаряща за общинския ин витро фонд.

Увеличението ще позволи на 36 двойки от Община Стара Загора да бъдат подпомогнати с по 2 хиляди лева и една с 600 лева. Решението е съгласувано с кмета Живко Тодоров, главният финансист и общинската администрация. Средната цена на пълна процедура за асистирана репродукция с всички изследвания варира от 5 до 7 хиляди лева. Всяка  двойка обаче има различни потребности, каза д-р Вълчев и добави, че парите ще бъдат изплатени на одобрените кандидати след представяне на съответните документи в Общината.

За последните пет години общо 134 двойки с репродуктивни проблеми са се възползвали от общинския ин витро фонд, като сумата на отпуснатите средства възлиза на 182 600 лева.

Приемът на документи за участие в програмата започна на 1 юни и приключи на 19-ти същия месец. Право на участие в програмата имаха всички семейни двойки или такива във фактическо съжителство, които живеят на територията на Община Стара Загора през последните три години. Важно условие бе да нямат парични задължения към държавата и общината, както и да са с непрекъснати здравно-осигурителни права.