Едва 11 са обществените посредници в България

Общество

23-07-2015, 15:51

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Те не са подчинени на националния омбудсман

Три са въпросите, които отправят към кандидатите за национален омбудсман местните обществени защитници: как ще си взаимодействат със своите колеги по места, какъв трябва да бъде статутът на местния посредник и колко са обществените защитници в България.

"Въпросите са подготвени след допитване до всички омбудсмани в страната, като въпросът за техния брой е моя лична провокация“, пояснява Павлина Делчева - обществен защитник в Стара Загора. Според нея, националният омбудсман трябва по-активно да общува с колегите си и да им съдейства активно.

Малко хора знаят, че броят на посредниците у нас е едва 11 и те не са подчинени на националния посредник.

Общините, които са 264 в държавата, решават дали да финансират такава длъжност и какъв да бъде регламентът за работа на месния посредник. "Неясната законова уредба пречи на ефективността и независимостта на системата", допълва Павлина Делчева.

В Закона за националния омбудсман или в Закона за местно самоуправление трябва да има отделна глава, която да регламентира дейността на местните посредници. Нужно е и тяхната работа да бъде финансирана чрез отделен бюджет, за да се намали зависимостта им от общинската власт", категорична е Павлина Делчева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен