Експерти от РИОСВ – Велико Търново броиха белите щъркели

Мисия

24-07-2015, 08:29

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посетиха 84 населени места в 9 общини

Експертите от РИОСВ – Велико Търново взеха участие в националното преброяване на белия щъркел. Те посетиха 84 населени места на 9 общини – Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, Златарица, Елена, Стражица, Габрово, Севлиево, Сухиндол. В останалите общини преброяването е извършено от Българското дружество за защита на птиците – координатор на инициативата за България. В периода 23.06– 15.07 експертите на РИОСВ са преброили 180 гнезда и 326 малки оперени бели щъркели. В резултат на преброяването се установи, че на територията на община Габрово броят на гнездата е най-малък – само 2.

На територията на община Велико Търново се установи, че в с. Ресен има най-много щъркелови гнезда – 12 броя, като 3 от тях не са обитаеми от щъркели тази година, с общо 20 малки птичета. На територията на община Горна Оряховица с най-голям брой щъркелови гнезда е с. Драганово – 15 с общ брой на преброените млади екземпляри - 30.  На територията на община Лясковец с най-много гнезда на бял щъркел е с. Козаревец – 10.  На територията на община Златарица бяха преброени общо 8 гнезда, а в Елена 9.

Националното преброяване на белия щъркел в страната се проведе в периода 15.06.2015 г. - 15.07.2015 г. Проучването обхвана гнездящата популация на вида. Отчитането се извършваше по брой гнезда и брой на младите – нулевогодишни индивиди, наблюдавани в гнездата. Отчитането ще позволи регистриране на активните гнезда и гнездовия успех, които да послужат за индикатор за състоянието на популацията в конкретното населено място, община или защитена зона и от там за техните местообитания.