Анкара за пръв път нанесе удар по позиции на "Ислямска държава"

Целите на турските ВВС са били четири обекта на сирийска територия

Турската военна авиация за първи път нанесе удар по позиции на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на правителството в Анкара.

Съобщава се, че целите на турските ВВС са станали четири обекта на ИД. Изтребителите са нанесли ударите от турското въздушно пространство.

В четвъртък в Анкара се проведе спешно заседание по национална сигурност, председателствано от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Срещата бе свикана във връзка с бързо влошаващата се ситуация в страната след терористичната атака в Суруч и сблъсъците на турската армия с терористите от ИД на границата със Сирия.

Терористичната групировка "Ислямска държава" днес е една от най-големите заплахи за глобалната сигурност. За три години терористите успяха да завземат големи райони в Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят влиянието си в страните от Северна Африка, по-специално Либия. Според различни оценки, територията, контролирана от ИД достига 90 000 кв. км. Терористите обявиха създаването на т.нар. "халифат" със свои собствени закони и власт. Данните за броя на екстремистки организации също варират - от 50 до 200 хиляди бойци.