Столичният квартал „Люлин” ще има нова пожарна

Мисия София

24-07-2015, 15:31

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови 67 пожарни автомобила ще гасят горските пожари

Столична община изпълни проект за 3 противопожарни кули

На 14 септември в район „Люлин“ ще има нова пожарна. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при проверка на противопожарната кула в с. Плана в местността „Манастирище”, предаде „Фокус”. 

По думите на Фандъкова, пожарната в „Люлин“ е вече на финала. „Ние помагаме да бъде оборудвана, така че там предстои да има много хубава модерна нова пожарна в район „Люлин“, добави тя. 

Кметът на Столична община призова всички хора, които в тези горещи дни се разхождат в планината и търсят прохлада, да бъдат много внимателни, защото от най-малката искра може да се стигне до пожари. „Нека хората да бъдат много внимателни в тези дни и да палят огън само в определените за това места“, каза още тя. 

Столична община изпълни проект за 3 противопожарни кули, поясни още Фандъкова. Проектът се финансира по Програмата за селските райони от Държавен фонд „Земеделие“. 

„Стойността на проекта общо е 300 000 евро и той е насочен към ранно установяване на пожари в три района“, посочи тя и добави, че са изпълнени 3 противопожарни кули - в село Плана, която се намира на най-голяма височина – почти 1 700 метра, другите две кули са в землището на с. Бистрица и в землището на град Бухово, в подножието на Стара планина. „Обхванали сме участъци от подножието на Стара планина, Витоша и Плана планина“, уточни тя. 

Фандъкова припомни, че София се намира не само в подножието на Витоша, но и на много планини и тъй като в момента е най-горещото време на годината, няма как да не се обърне внимание и на опасността от пожари. „За съжаление, в страната има пожари и в момента“, каза тя и припомни големия пожар в Бистришко бранище преди няколко години. 

„Ние направихме редица стъпки и предприехме редица мерки за това да има повече превенция и повече възможност за ранно оповестяване. Всъщност този проект беше една от тези мерки. Той е пилотен и се отнася за три зони“, уточни тя.