20 години ФК "Гунди" - Плевен: Осъществената мечта (II част)

Спорт

25-07-2015, 12:00

Снимка:

ФК Гунди, архив

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 години ФК "Гунди" - Плевен: Осъществената мечта (Видео)

Точно преди две десетилетия футболната школа започна да пише историята си

Преди около две седмици ви разказахме за създаването на ФК „Гунди“ – Плевен. Идеологът на целия проект Сотир Пецанов върна лентата назад в емоционални спомени за зараждането на мечтата и пътя към осъщестяването й. Припомнете си първа част тук. Днес продължаваме с разказите му и втора част от поредицата, посветена на плевенската футболна школа, кръстена на големия Георги Аспарухов.

Най-големите успехи

В чест на първата годишнина от официалното откриване на клуба, организирахме и проведохме на 3 и 4 май 1996 година на официалния градски стадион турнир по футбол за деца родени след 01.01.1983 год. От получените резултати се получи следното класиране: 1. ПФК ”Левски” – София 2. ФК ”Гунди” – Плевен 3. ПФК ”Спартак” – Плевен 4. ПФК ”Септември” – София 5. ФК „Локомотив” – София.

Първата купа „ГУНДИ” бе връчена на отбора победител ПФК „Левски“. На закриването тържествено под звуците на клубния химн беше внесено клубното знаме /с бродирана емблема и мотото на клуба „Напред и нагоре”/. А от победителите получихме плакет с лика на Георги Аспарухов-Гунди.

Най-популярният детски футболен турнир „Международна купа Данон” /Danone Nations Cup/ стартира през 1998 г. в България. Новост в шестото издание беше, че надпреварата се проведе в три фази, за да се даде шанс за участие на колкото се може повече отбори – а те бяха над 1500. Във финалната фаза в София, състояла се от 15 до 18 април 2003 г. участваха 32 отбора и се изиграха 56 мача. Най-големият успех на клуба дойде именно тогава - през април 2003 г. в София, на стадион „Българска армия“. Отборът стигна до шампионска титла, побеждавайки отбора на СОУ„Димитър Димов“ от Пловдив с 1:0 след гол от пряк свободен удар на капитана ни Ивелин Недялков в 14-та минута. Златната купа му беше връчена лично от генералния директор на Данон-Сердика АД г-н Жак Понти, който му я подаде с думите“ „Тежка, тежка“. Това беше и страхотен подарък за 50-годишнината ми.

А през септември месец трима от отбора бяха сред участниците в световното първенство в Париж на легендарния „Парк де Пренс“. Надпреварата се проведе под патронажа на Зинедин Зидан, а плевенчаните Ивелин Недялков, Даниел Иванов и Станислав Краев заслужиха мястото си в представителния отбор.

В края на май 2004г. на международен турнир във Франция в гр. Ескуден отборът завоюва шампионска купа и трофея за феърплей. Поредни прекрасни преживявания... А в края на юни месец участвахме в международен турнир в богаташкия квартал на Атина - с вечерна среща в присъствието и на кметицата на квартала. Там отборът зае четвърто място, тъй като турнирът беше за до 15-годишни, а нашият отбор бе съставен от 13-годишни.

Последваха участия в първенства и турнири в следващите години. Участия в Областни, Зонални, турнири на „Кока-Кола“, „Фокс Кидс“ и „Данониада“. През май 2013 г. клубът участва с три отбора в „Данониада“-та и оттам започнаха успехите и на тези формации.

Хубава бе и настоящата 2015 година за ФК „Гунди“ - Плевен. Може би 20-годишнината на клуба и 50-годишният юбилей на сина на Георги Аспарухов - Андрей /22.07.1965г./, ни вдъхновиха допълнително. На третия турнир в гр.Елена отборът със състезатели родени 2002г. се класира на второ място след изпълнение на дузпи. На второ място се класираха и момичетата на фестивала по футбол - девойки до 14г. /републиканско първенство/ в гр. Казанлък пак след дузпи – на финала „Гунди” -„НСА” 3:3 /5:7/.

Здравословното състояние ежегодно се следи от лекари специалисти от Центъра за спортна медицина и рехабилитация и всички деца са застраховани. Клубът притежава всички лицензи, емблема, печат, знаме, мото, химн, сувенирни ранички, листи и др.

Рожбите на клуба, с които се гордеем

От школата излязоха и бяха поканени към националните гарнитури десет футболиста. По-известни имена от тях са: Янислав Иванов – играл в ЦСКА, Левски, Спартак (Плевен), Каварна и Банско; Васил Шопов – Спартак (Плевен); Станислав Краев – Чавдар (Етрополе), Спартак (Плевен); Борис Костов – Спартак (Плевен), Студентски отбор в Англия; Борислав Борисов - ЮАР; Роберт Росинов – Севлиево, Спартак (Плевен), минал на проби и през Атлетико Мадрид; Габриел Вутев – Литекс, ЦСКА, Спартак (Плевен); Никалъс Ванчев - Спартак (Плевен), Севлиево; Румен Бунев – Литекс... Както и много други. През ФК „Гунди“ са преминали за обучение над 650 деца, някои с по 1-2 до 5 години.

От школата, след обучение и защитавайки отборите, в които са играли, се насочиха към НСА /Национална Спортна Академия/ Митко Събков, Стефан Пецанов и др. А магистратурата си, Митко Събков завърши в Германия – в Кьолнската школа. Не без значение е и насочването на някои от кадрите ни към професията на футболните съдии – Румен Христов, Андрей Николов, Стефан Пецанов и Петър Доровски. Последният, тръгнал да съдийства още в осми клас в двора на СОУ ”Иван Вазов” - Плевен, помагайки ми да изградя шампионите от „Данониада’03”, а в момента – елитен рефер в българската „А“ група.

Всичко това е само малка част от 20-годишната история на клуба. Спомените са много. Искрено вярвам, че ще стават все повече и ще ви ги разказвам. Благодаря на всички доброжелатели, родители, спонсори, деца и всички съпричастни с историята на ФК ”Гунди” - Плевен. На БФС, Общината, Димитър Митев и СОУ "Иван Вазов"... И всички, които знаят, че имат дори и мъничка заслуга за съществуването на клуба. Можем да желаем собствена футболна база и нови, по-високи успехи. Но каквито и трудности да са пред нас, ще продължим да следваме мотото на клуба – „Напред и нагоре“. Ще продължим да изповядваме и ценностите на големия Георги Аспарухов - човешки и спортни достойнства, които смятаме за уникални.