Пианистка, свирила в Белия дом за Обама открива фестивала в Балчик

Добрич Лайф

25-07-2015, 11:14

Снимка:

снимка,wikimedia

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Японската пианистка Фумие Фукуи се представя в Добрич

Световноизвестната Габриела Монтеро е за пръв път в България

Световноизвестната пианистка Габриела Монтеро пристига за пръв път в България. Тази вечер тя ще открие шестото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик" със свой клавирен рецитал.
Атрактивната музикантка е родена във Венецуела и живее в Лос Анджелис. Позната е с блестящите си импровизации по музикални теми от различни епохи, съобщава informirash.me. Последните няколко сезона Габриела Монтеро свири с филхармониите на Кьолн, Берлин, Люксембург, Токио и работи с диригенти като Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Василий Петренко, сър Роджър Норингтън и много други.
Изявите на талантливата пианистка са на известни музикални сцени в градове като Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Виена, Бирмингам, Кливланд.
Номинирана за награда "Грами", Габриела Монтеро държи първо място в "Билборд" в продължение на няколко месеца за дебютния си албум "Бах и отвъд".
През 2009 година Монтеро е една от четиримата музиканти, които свирят на церемонията по встъпване в длъжност на американския президент Барак Обама.
Тя е активен защитник на човешките права и е непримирима към случващото се в родната Венецуела. През 2012 година получава награда Рокфелер за принос в изкуствата и два пъти участва в Световния икономически форум в Давос. През месец май тази година Габриела Монтеро стана почетен консул на Амнести Интернешънъл.
Концертът в Балчик ще бъде на открита сцена край морето и в първата си част ще включва произведения на Шуберт и Шуман, а във втората Монтеро ще импровизира по теми, подадени от публиката.