Православната църва отбелязва успението на Света Анна

Животът

25-07-2015, 11:20

Снимка:

снимка, десант

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Църквата почита Света Мария Магдалена

Тя се приема като един от основните символи на майчинството

Християнската църква отбелязва днес Успение на Света Анна. Св. Анна била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските книги светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Анна и съпругът й Йоаким били много щедри, милосърдни. За себе си изразходвали само една трета от доходите си. Другата трета жертвали за храма, а последната трета раздавали на бедните. Всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора: нямали деца. У израилтяните това се считало за голямо нещастие.
Веднъж, като работела в домашната си градина, Анна видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб.
- Само аз, Господи - казала тя със сълзи на очи, - съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!
Вложила цялата си душа в тая молитва. И ето - ангел Господен застанал пред нея и й казал:
- Анно, Анно, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария.
Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън" - висока температура и треска.