Сливат училищни паралелки и в Тервел, за да запазят класове

Животът

25-07-2015, 13:04

Снимка:

снимка, бнр

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закриват се 11 паралелки след първия етап на класиране на седмокласниците

Общият им брой в общината намалява, в областта - също

Предложение за утвърждаване на маломерни и слети паралелки в общинските училища в община Тервел ще бъде разгледано на следващото заседание на Общинския съвет, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Предложението е внесено от дирекция „Образование, култура, младежки дейности и ритуали“. Според докладните на директорите на училищата, обобщени в предложението, за следващата учебна година маломерните паралелки ще са общо 22, а слетите – 3, пише topnovini. За сравнение, през двете предходни години класовете с по-малък брой ученици е бил 24, а при слетите няма промяна в броя. Причината за намаляване общия брой маломерни паралелки през новата учебна година е тази, че в СОУ „Йордан Йовков“ няма да има такива класове.

Общият брой на паралелките в училищата в община Тервел намалява. От 79 през учебната 2013/2014 г., те са редуцирани до 76 през миналата учебна година, а за новата ще са 74.

Очакванията са в ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер да се обучават 117 ученици от 1 до 8 клас в 8 паралелки, 6 от които маломерни. Трети клас не се формира. СОУ „Йордан Йовков“ планира 32 паралелки от 1 до 12 клас с общ брой ученици 785. За първи път паралелките в първи клас ще са 3, а не 4. Все още не е уточнен и броят им в 8 клас поради кампанията за прием на кандидат-гимназистите.

Динамиката на броя на населението е фактор, който касае различни сфери от обществено- икономическия живот, в частност и образователните процеси. 

Припомняме, че в Община Добрич са постъпили 10 докладни записки за разкриване на паралелки с брой ученици по-малък от минималния за учебната 2015/2016 г.  Всички директори заявяват, че не са необходими допълнителни средства от бюджета за издръжка на паралелките, извън средствата по Единните разходни стандарти за издръжка на един ученик. Предстои решение да вземе Общинският съвет идния вторник. Междувременно стана ясно, че и след третото класиране на учениците, завършили 7 клас, в гимназиите в Добрич останаха около 120 свободни места, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование.