Бургазлия почина след ухапване от кърлеж

Животът

25-07-2015, 14:34

Снимка:

снимка, лечение.бг

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна второто за годината пръскане срещу комари, бълхи и кърлежи

70-годишният човек е първата жертва за тази година в страната на кръвосмучещите

Първи смъртен случай на ухапан от кърлеж за тази година беше регистриран у нас, съобщи Нова ТВ.

Починалият е мъж на 70 години от Бургаско.

Лекарите в цялата страна отчитат бум на ухапани от кърлежи. Над 200 са заразени с лаймска болест, други 60 - с марсилска треска.

Най-много са случаите в Пловдив и Пазарджик. Всеки ден поне по петима ухапани от кърлежи търсят медицинска помощ в спешните кабинети в Пловдив и Пазарджик. Най-често това са възрастни хора, но сред ухапаните има и деца.

Най-често кърлежите заразяват хората с лаймска болест, марсилска или кримска треска.

Зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура са сред симптомите, които показват, че кърлежът ни е заразил. В горещото време кърлежите се множат повече и нападат агресивно.

Най-застрашени са децата, които играят в градските паркове, в междублоковите пространства и в неокосените тревни площи. Ако ни ухапе кърлеж, най-важна е бързата реакция. Ако се наложи да действаме в домашни условия, в никакъв случай не трябва да използваме олио или вазелин.

Не бива да пипаме кърлежа с голи ръце, нито да го дърпаме, а само да го раздвижим в две посоки, за да отпусне пипалата си.

Редно е и очите ни да бъдат изолирани. Съветът на специалистите е винаги след разхода навън да оглеждаме себе си и децата си. В градовете, в които има повече ухапани хора, предстои повторно третиране срещу кърлежите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен