Почти 10% от учениците в Добрич са участвали в кибер тормоз

Животът

25-07-2015, 16:45

Снимка:

снимка, edna.bg

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кибератаките достигнали мащабите на организирана престъпност

Хлапетата "изливат" агресия в мрежата, защото са потиснати

Почти 10% от учениците от Добрич признават участието си, като „мъчители” в кибертормоза, което предполага тези деца да проявят симптоми на потиснатост и отхвърляне от другите, да имат по-ниско ниво на самочувствие и самооценка. Това сочат резултатите от анализ от анкетно проучване, свързано с информираността на учениците за „Кибертормоза и опасностите от него във виртуалното пространство”. То е било представено на годишното пленарно заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, съобщават оттам.

Проучването е проведено сред 500 ученици на възраст 12-15 години от четири учебни заведения в Добрич, пише "топ новини". Целта е да се установи информираността на подрастващите за начините за използване на Интернет и опасностите, които крие интернет пространството. 

Анализът показва, че са нужни съвместни усилия на училището и родителите, както и участието на младите хора в разработването на политики и програми за справяне с кибертормоза. Местната комисия, съвместно с училищните ръководства, трябва да проведе обучение за формиране на компетентности за присъствие и работа във виртуалното пространство. От комисията отчитат, че е невъзможно децата непрестанно да бъдат наблюдавани и предпазвани. Затова се налага да се формира отношение на отговорност към собствената им безопасност вместо да разчитат на ограниченията налагани от възрастните.