Бойко Борисов открива новата пречиствателна станция в Раковски

Мисия Пловдив

26-07-2015, 09:15

Снимка:

Bulgaria.utre.bg/ архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новата придобивка е на стойност около 58 млн. лв.

Новата пречиствателна станция в Раковски ще бъде официално открита днес. На събитието се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, зам. министър председателят по европейските фондове Томислав Дончев, министърът на околната среда Ивелина Василева и др.

Новата придобивка е на стойност около 58 млн. лв., като финансирането е осигурено по Оперативната програма "Околна среда".Националното съфинансиране е 9.1 млн. лв., а от бенефициента - Община Раковски, е в размер на 2.6 млн. лв.

Новата градска станция, която е с еквивалент за 20 хил. жители, ще обслужва налсението на Раковски, като са обхванати двата големи квартала "Секирово" и "Ген. Николаево".За изграждане на ВиК в кв. "Парчевич" ще се кандидатства с проект за 3 млн. лв. пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Освен че събира отпадните води, новата станция на Раковски осигурява възможност и за използването на пречистените води за напояване на земеделските площи.Тя ще предадена на ВиК - Пловдив, което ще управлява съоръжението. Очаква се и цената на услугата да се повиши, като ще се изравни с тази в областния център.