Откриха шестото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик"

Фестивалът ще продължи до 1 август. Тази вечер ще свири цигуларят Марио Хосен и ансамбъл "Камерата Орфика"

Световноизвестната пианистка Габриела Монтеро изправи публиката на крака по време на първата си изява в България. Звездата откри снощи шестото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик" с клавирен концерт пред близо хиляда човека, дошли да чуят талантливата венецуелка.
Пианистката пристигна в следобедните часове в Белия град и остана само 14 часа на българска територия. Тя изпълни творби на романтиците Шуберт и Шуман в първата част на концерта си, а във втората половина на сценичната си изява в Балчик тя разби всякакви представи за границите между стилове и епохи. Монтеро е магьосник в клавирната импровизация и
доказа за пореден път това, изпълнявайки музикални желания на публиката.
Така познатата на всички българска народна песен "У Станкини има мамо купа слама" се превърна в тройна фуга, наподобяваща твърде много на бахова творба. Сълзи от вълнение и удоволствие в очите на присъстващите се виждаха и при следващите импровизации по предложение на публиката. Романтично произведение се превърна гершуиновата "Рапсодия в синьо", а в пръстите на Габриела Монтеро известна творба на Шопен придоби традиционен латино привкус.
Макар и затрупана с много цветя и вниманието на публиката, след концерта живеещата в Лос Анджелис венецуелка имаше време да опита традиционната шопска салата и българска ракия.
Тръгвайки си от Балчик Монтеро обеща да се върне отново с повече време за срещи с публиката в България.
Фестивалът "Дни на класиката в Балчик" ще продължи до 1 август. Тази вечер пред публиката в Балчик ще свири живеещият във Виена български цигулар Марио Хосен и ансамбъл "Камерата Орфика".