Слагат на полицаите лепенки и номер на униформите

Общество

27-07-2015, 05:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ДАНС купува черни якета и клинове

Полицаите и жандармеристите, които охраняват протести, мачове и други масови прояви, ще носят на униформите си шестцифрен идентификационен номер. Това предвижда проект на инструкция за вида на личния знак на служителите в МВР, пуснат за обсъждане в сайта на вътрешното ведомство, пише в. "Труд".
Новата маркировка представлява лента от тъкан плат с размери 13 см на 4 см, тъмносиня за полицаите и черна за жандармеристите. На нея ще се бродират 6 цифри с бял конец, високи 3 см, широки 1, 5 см и дебели 0, 5 см. Първите две цифри ще сочат номера на частта, от която е ченгето.
Номерът ще се поставя на капака на предния десен джоб на униформата със самозалепваща лента. Целта е номерът да не се захабява при прането или химическото чистене на униформата, както и да се използва при няколко вида якета и ризи, които носят полицаите. Не става ясно как тези лепени номера ще издържат при уличен натиск и дали с тях няма да се злоупотребява от самите ченгета по метода “скъсан пагон”.
Със същата инструкция се готви и нов личен знак за работещите в МВР. Това са сегашните метални значки, които се носят заедно със служебните карти. Знакът ще се изработва от лек метал с бяло покритие и ще е върху кожена подложка. Той ще е с формата на щит и в центъра с изображение на лъв и меч. Номерът на знака ще е пореден и няма да е същият като шестцифрения идентификационен номер. Новата инструкция ще отмени стара от 1996 г., която не е била публикувана.
ДАНС купува черни якета и клинове
Агентите на ДАНС очакват до 29 юли оферти за изработване на 103 черни полушуби (якета) с бродиран надпис “ДАНС” и 206 клина с поларни подплати. Това става ясно от сайта на агенцията, където е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност от 60 841,67 лв. В същата цена трябва да влязат 309 черни фланелки с дълги ръкави и още 309 с къси, както и 103 зимни шапки и 103 чифта кожени ръкавици. Униформите ще са необходими при съвместни акции на агентите с полицията, митниците и други служби.