Влагат 2 млрд.лв. в пътища и чиста вода

Най-доброто от печата

27-07-2015, 06:58

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пари от борбата с контрабандата отива за ключови проекти

Над 2 млрд. лв., събрани в повече спрямо 2014 година от борбата с контрабандата и сивата икономика, отиват за асфалтиране, пречиствателни станции, ключови проекти и попълване на дупки в бюджета, обяви премиерът Бойко Борисов. Той изрази задоволството си, че към момента страната ни има възможност да усвоява пари по всички оперативни програми на ЕС, като между кметовете, техните екипи и министерствата е създадена вече много добра координация за това, а управляващи не делят местните управници на „наши и ваши”
Вчера Борисов откри пречиствателна станция в Раковски за 58 млн. лв. и с удовлетворение подчерта,че септичните ями вече няма да тровят подпочвените води и хората в района ще могат да ядат чисти плодове и зеленчуци. Като идвах насам, гледам всички полета са засадени и се поливат. Отпадните води вече не се вливат в нивята. И сомовете в реките ще са по-малко блажни, пошегува се Борисов видимо доволен от видяното
Министър-председателят каза още, че според него една от причините българинът да е най-болен е че десетилетия наред живее в среда със септични ями, без пречистване, като всички отпадни води се вливат в реките и това дава своето отражение.
Борисов се спря и на възстановеното доверие на ЕК към България. С времето се натрупва доверие между Брюксел и нашите агенции и министерства. Аз съм убеден, че ще завършим 2015 година с над 93-94% усвояемост, такава, каквато обещах преди няколко години. Изграждането на пречиствателни станции е хубаво, защото подобни проекти пряко отиват до хората, чрез тях се подобрява чистотата на водата, подобрява се инфраструктурата, а отпадните води не отиват в реките, коментира Борисов. Той отчете също така, че 107 млн. лв. от постъпилите в хазната допълнителни средства вследствие на борбата с контрабандата са отишли за тютюнопроизводителите, а с други 100 млн. лв. пенсионерите са били зарадвани с добавки за празниците. 300-400 млн. лв. са отишли към общините, за да си оправят улиците, които не са били асфалтирани от десетилетия. Само приходите от данъците са над 1 млрд. лв. от началото на 2015 година, а от митниците над 300-400 млн. лв.
Не пипаме парите от дълга, които стоят във фискалния резерв и подпират валутния борд. През последната година и половина пресякохме контрабандни канали и от тях взехме 2 млрд. лв. С тези пари дофинансираме европейските проекти. Десетина души може и да не харесват това, отбеляза премиерът. И изчисли в допълнение, че „експериментът „Орешарски” е коствал на държавата 10-11 млрд. лв.”. Дефицитът е заварен на близо 4%, а сега е под 3%. Тези пари от борбата с контрабандата първо отиват да напълнят дупката на дефицита. И като се добави и ситуацията с КТБ - 3,7-3,8 млрд. лв. живи пари вече са дадени от фонда, с гаранция от страна на държавата 1 милиард, отчете премиерът.
Борисов подчерта, че кабинетът работи усърдно по изграждането на нови обекти, като всяка седмица в страната се открива нова пречиствателна станция. Всеки ден излизат нови и нови неща и проекти, според плановете през следващата година дните няма да ни стигнат. Имаме по две-три откривания на ден, заяви Борисов.