"Подкрепа" обвинява шеф на ВМЗ-Сопот в лъжа

Общество

27-07-2015, 11:09

Снимка:

©ВМЗ-Сопот

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Протестиращите под прозорците на министър Лукарски искат нов изпълнителен директор

Искаме Илиян Насков да напусне борда на директорите и търговският пълномощник Богдан Богданов да бъде изпълнителен директор. Това заяви председателят на КТ "Подкрепа" ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов, предаде репортер на БГНЕС.

Атанасов и други работници от ВМЗ-Сопот протестираха под прозорците на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Според Атанасов, назначаването на Богданов ще промени много неща, защото външните контрагенти ще работят много по-лесно. Това не е търговско предприятие, а производствено предприятие. Бавят се решенията, каза той.

"Ще предадем документи на Министерството на икономиката, за да знаят, че Илиян Насков лъже от самото начало. Искаме освобождаваме на този човек. Преди това разговарях с министъра и отговорът беше, че ще се запознае", добави председателят на КТ "Подкрепа" ВМЗ-Сопот. Около 11 ч. в Министерството на икономиката ще има изявления по темата.

БГНЕС припомня, че на 24 юли Илиян Насков, който е член на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, депозира оставката си пред министъра на икономиката. В отворено писмо до директорите на предприятието, Божидар Лукарски и до медиите, Насков отчита извършената от него работа за шестте месеца, през които е бил на поста във ВМЗ.

Насков казва, че "очевидно има кръгове, които са заинтересовани от запазване на досегашното статукво и поддържане на най-голямата оръжейница в зависимост от тях". Според него председателят на синдикалната секция, който му поискал оставката, не е изложил никакви мотиви, а зад това прозирали кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси.

Според Насков в следващите 3 – 5 години конюнктурата на международните пазари би позволила наличие на производствени мощности, ВМЗ не само да бъде независимо, но и да бъде фактор в региона за производство на специална продукция. "Недопустимо е при наличие на този потенциал, хората да работят за 700 лева, а фирми на статуквото да се обогатяват с милиони лева за сметка на ВМЗ и работниците. Не може най-голямата оръжейница да бъде поставяна в зависимост или да бъде заложник на нечии интереси, та било то и на синдикатите", казва той.