Пристанищните работници отново излизат на улицата

Животът

27-07-2015, 13:24

Снимка:

снимка, burgasplus

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Миньорите протестираха за час срещу новите данъци

Протестът им в сряда ще бъде срещу поскъпването на тока

Работниците ще изразят своето недоволство от решението на енергийния регулатор, което ще застраши съществуването и на малко останалите работещи български предприятия
Работниците и служителите в „БМФ Порт Бургас” излизат на мирен протест  срещу планираното поскъпване на електроенергията за бита и индустрията. Митингът ще се проведе на 29 юли от 11 часа пред сградата на Областната администрация в Бургас. Работниците ще изразят своето недоволство от решението на енергийния регулатор, което ще застраши съществуването и на малко останалите работещи български предприятия. 
Протестът е организиран от Гражданският инициативен комитет към  „БМФ Порт Бургас“ ЕАД. Чрез него инициативният комитет ще даде възможност на участниците в митинга да изразят пред обществеността своето виждане за отрицателното въздействие на планираната цена на тока  върху икономиката на страната.
„БМФ Порт Бургас“ е концесионер на пристанищните терминали „Бургас Запад” и „Бургас Изток – 2” . Работниците в порта считат, че  поскъпването  на електроенергията неминуемо ще наложи завишаването на себестойността на  пристанищните услуги по обработка на товари, което ще отблъсне товародателите, ще доведе до загуба на клиенти, а вероятно и до загуба на работни места.
Увеличената  с около 17 % цена на тока ще доведе до редица негативни последици за всички български предприятия, за тяхното производство и за работодателите, което от своя страна ще рефлектира директно  върху гражданите -   цените на основните стоки значително ще бъдат значително завишени. Предприятията и работодателите от своя страна ще бъдат принудени да предприемат превантивни мерки, за да избегнат финансовите и икономическите затруднения.
Пристанищните работници изразиха своето несъгласие  с  намеренията на енергийния регулатор още на 26 юни с протестен митинг пред входа на „Пристанище Запад”. В същия ден  и двата терминала на пристанището спряха да работят за 1 час.