Нашият съд предава бургазлия на Германия за данъчни измами в размер на близо 1 милион лева

Животът

27-07-2015, 13:31

Снимка:

снимка, regal

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът в Бургас ще предаде на датските власти, турски гражданин, издирван за данъчни измами

Срещу Артур Петров има повдигнати 15 обвинения в Аугсбург

Бургазлията Артур Петров ще бъде предаден на властите във Федерална Република Германия. За него има издадена европейска заповед за арест от прокурора на Аугсбург. Той е разследван  за общо петнадесет престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната им система. В заповедта се сочи, че Петров е уличен в престъпление за укриване на данъци в особено големи размери - 432 910.60 евро.
Според заповедта Петров и преследвани отделно още две лица са действали съвместно в измамна схема с данъка върху оборота. За целта уличеният бил регистрирал професионална търговия с автомобили в Кауфбойрен, Германия. Преследваният отделно Ц. бил купувал без данък върху оборота автомобили и ги прекарвал в чужбина. Посредством Петров и друго лице Ф. той създал втори кръгооборот с фиктивни фактури, с който си служел единствено за укриване на данък върху оборота. Петров действал като т.нар. „missing trader”, посочвал данък върху оборота във фактурите, но не подавал данъчни декларации за данъка и не внасял такъв в данъчната служба в Кауфбойрен. Чрез неподаването на предварителни декларации за данъка, което е било негово задължение, той е скрил от данъчната служба подлежащи на данъчно облагане обороти.
На 5 юли Окръжен съд Бургас е наложил спрямо Петров мярка за неотклонение задържане под стража по искане на Окръжната прокуратура.
Днес съдебният състав разгледа делото по същество. В съдебната зала Петров потвърди даденото в предходно съдебно заседание съгласие доброволно да бъде предаден на германските власти.
Адвокатът смята, че са изпълнени всички предпоставки на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за да бъде предаден Петров.
Постановявайки своето решение Окръжен съд Бургас взе предвид направеното от съдебните власти на Германия искане и предоставените от Главния им прокурор гаранции. С тях се поемат ангажименти при евентуално постановяване на ефективно наказание, той да бъде върнат в България, за да го изтърпи.
Решението на Окръжен съд Бургас е окончателно. Съдебният акт ще бъде изпратен за изпълнение на Върховна касационна прокуратура.